.: My Big Day ! :.

Daisypath Wedding tickers

Tuesday, September 8, 2009

.: Perbezaan Lelaki & Wanita Part 2 :.

Sebagaimana kata seorang wali Allah iaitu Rabiatul Adawiah:

Allah telah menjadikan lelaki itu mempunyai sembilan akal dansatu nafsu dan menjadikan perempuan satu akal dan sembilan nafsu.Bukanlah maksud saya di sini bahawa orang lelaki lebih bijak keranadia diberi sembilan akal, tetapi, tujuannya untuk menyatakan adaperbezaan antara lelaki dengan perempuan.

Secara umum, dari segipsikologi lelaki dan perempuan berbeza tentang:

- Cara berkomunikasi

- Cara berfikir

- Tahap kepekaan dan perasaan

- Tanggapan

- Tindakan dan perbuatan

- Kaedah mempamerkan kasih sayang

- Kehendak mempamerkan kasih sayang

- Kehendak dan pengharapan

- Cara mempamerkan penghargaan

- Cara dan tahap pengorbanan

- Cara dan daya khayalan

- Daya pengamatan dan konsentrasi

- Cara dan pengisian doa

-Orang perempuan juga suka mengubah penampilan diri dan tindakanpasangannya!
Jadi pantang ada yang tidak kena dengan suaminya, isteri akan segera menegur dan menyuruh membuat perubahan. Sebaliknya orang lelaki biasanya hanya akan memberi teguran apabila pasangannya agak keterlaluan.Umpamanya, apabila si suami melihat isterinya memakai pakaian yang terlalu ketat, maka dia akan menegurnya. mmg ler..org lelaki biasanyer tegur cam gitu sbb jeles ble nengok bini dia cun.. ahaksss .Orang lelaki juga sering memberi tumpuan kepada aspek fizikal ataukebendaan manakala perempuan lebih menumpukan kepada aspek perasaan dankemanusiaan. Lantas orang perempuan lebih mudah merajuk dan tersinggung dan lebih mudah bersimpati dan sedia berkorban. Fitrah org pompuan di lahirkan begitu.

- Bagi orang perempuan, mengalah itu tanda sayang dan pengorbanan Manakala bagi lelaki, mengalah itu tanda lemah dan tiada prinsip kukuh. Jadi elakkanlah daripada merendah-rendah atau mencabar suami. org lelaki tu sebenarnyer ego namanyer..

- Gerak hati orang perempuan adalah lebih tajam daripada orang lelaki. Jadi para suami mesti ingat, jangan cuba membohongi isteri! that's true..sblm korang buat para2 isteri ni slalunyer dah dpt rasa daaaa...

- Orang perempuan, apabila risau atau mengalami ketegangan, akanmenceritakan masalahnya kepada orang lain. Berbeza dengan orang lelaki,mereka lebih kerap mendiamkan diri apabila bermasalah. sbb tu ramai org lelaki yg alami gangguan jiwa..senang ckp gila la...

- Seseorang lelaki tidak perlu khuatir tentang kesetiaan isterinya. Sebab orang perempuan, apabila menyayangi seorang lelaki, akan menutup hati dan pemikirannya terhadap lelaki lain. Orang lelaki pula lebih fleksibel. Dlm hal ni org lelaki mmg fleksibel sgt2...

- Orang perempuan mudah jadi marah, cemburu dan merajuk apabila imejdirinya menurun. Orang lelaki akan menjauhkan diri apabila imej dirinyatergugat. ble bini dok sibuk g gym & bdiet..org lelaki slalu ckp xdiet2..awk gemok pun abg syg..tp ble g shopp nmpk pompuan cantik..bini di soh jln dgn anak2..laki jln kt blkg..

- Satu lagi perbezaan ialah dari segi emosi. Emosi lelaki ibarat getah, manakala emosi perempuan ibarat ombak. Lantas orang lelaki jika marah atau merajukbiasanya tidak lama sekitar dua atau tiga jam saja. Marah atau merajuk perempuan, agak lama ada kalanya berhari-hari, malahberminggu-minggu. ble emosi pompuan dah mcm tsunami...bwk lari anak2.. baru ler org lelaki ni ngelupur mcm udang kena bakar..

p/s : risaunye..agak2 bolehkah si dia menerima perbezaan itu nanti..


...............

No comments:

Post a Comment